Stress? Dit kun je vandaag zelf al doen!

Er is de afgelopen jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verminderen van stress en gezondheidsklachten door aandachtsbeoefening, mindfulness en zelfcompassie.
Een concreet voorbeeld: door een maand lang bepaalde aandachtsoefeningen te doen, kun je het “verjongingshormoon” DHEA met 100 procent laten toenemen. Vooral oefeningen zoals onderstaande, waarmee je ook hartcoherentie vergroot, zijn daarvoor zeer geschikt. (1)

De oefeningen hebben verder vaak als effect: beter slapen, betere focus, meer ontspanning en helderheid, vriendelijker omgaan met jezelf.

Dr. David Servan Schreiber schrijft in zijn boek: Uw brein als medicijn: “In een artikel in de American Journal of Cardiology hebben onderzoekers van het Hartmath Institute aangetoond dat het eenvoudigweg oproepen van een positieve emotie via een herinnering of zelfs met behulp van een verzonnen tafereel, al snel leidt tot een overgang van de veranderlijkheid van de hartslag naar een fase van coherentie. (…) Dit stabiliseert het autonome zenuwstelsel, het sympathische/parasympatische evenwicht. Dit helpt om gebeurtenissen in ons leven het hoofd te bieden.”

Wil jij dat ook?

Download dan hieronder je meditatie of doe de oefening zoals die hieronder beschreven staat.

Ben je op deze pagina terechtgekomen, omdat je een lezing van Rineke Dijkinga gevolgd hebt?
En je wilt meedoen aan een retraite of coaching Gezond Ziek Zijn? Stuur me dan even een mailtje, dan krijg je van mij jouw persoonlijke kortingscode voor deelname.
sietske@gezondziekzijn.com of bel me op 06 50511578.

Veel innerlijke rust, energie en helderheid toegewenst en graag tot ziens!

Sietske

PS. hier lees je meer over de programma’s Gezond Ziek Zijn!

Bronnen:
Uw brein als medicijn, Dr David Servan-Schreiber.
Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid Dr. Christiane Northrop.

(1) zie R. MC Crary e.a., The impact of a New Emotional Self-management Program on stress, Emotions, Heart Rate Variability, DHEA and cortisol. Integrative Physiological and Behavioral Sciences. vol 33 no. 3. April -june 1998. Meer over hartcoherentie: https://www.heartmath.org/research/

Meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness vind je hier.

Meditatie- een prettig moment: minder stress