Ervaring van deelneemster aan een retraite Gezond Ziek Zijn:

Sabine, Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen.

“In feite heb ik nog nooit aan een cursus meegedaan, waaruit ik zoveel motivatie, passie, kracht en liefde voor mezelf heb mogen putten. Sietske, jouw liefdevolle aandacht, jouw competentie, jouw passie, jouw respect en humor,…je hebt ons enorm veel laten leren en meegegeven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik hoop dat ik op de een of ander manier in de toekomst opnieuw jouw lieve begeleiding mag vragen.

Ik heb geleerd dat ik niet tegen mijn ziek zijn hoef te vechten en dat progressieve ziektes toch ruimte laten voor verbetering, maar ook achteruitgang niet het einde van mijn mogelijkheden hoeft te betekenen.

De chikung wil ik nog beter leren, de meditaties waren een bron van energie, rust en plezier.

Dit was een ongekend inspirerende en motiverende week! ”

Ervaring van deelneemster aan een Mindfulness- en coachingsretraite in Spanje:

Marianne, arts.

“Beste Sietske,

Voor mij was deze week meditatie met coaching van jou in Spanje een cadeau aan mijzelf.  Het bleek een turning point. 

Ik had al ervaring opgedaan met mindfulness en Zen. Maar deze week kreeg ik mijn stem in figuurlijke zin weer terug en kon ik eindelijk verwoorden wat er in mij rond zong. 

Je opbouw van het programma is heel goed doordacht, de coaching op de juiste momenten, de aandacht voor de voeding is een wezenlijk onderdeel van het geheel: aan lichaam en geest wordt gedacht !

De omgeving is prachtig. Nooit geweten hoeveel je kunt zien als je je blik er maar voor open stelt…

Voor ieder die twijfelt zou ik willen zeggen: gun jezelf zo’n week!

Marianne

Arts

E. 28, vrouw, Groningen.

Als ik in woorden zou kunnen beschrijven wat een retraite met Sietske met je doet, zou iedereen zich hiervoor aanmelden! Ik ga toch proberen woorden te vinden, want ik hoop dat veel mensen de weg naar deze retraites weten te vinden!”

“Afgelopen zomer heb ik bij Sietske eerst de 8-weekse aandachttraining gevolgd. Dit na doorverwijzing van de huisarts i.v.m. burn-out klachten. Daarbij heb ik bij haar ook nog een dag Gezond Ziek Zijn en de metta-retraite gevolgd. Dit heeft zeer veel voor mij betekend, maar ik merkte dat ik het lastig vond om dingen écht te integreren in mijn leven.

Dus heb ik in oktober de retraite in Spanje gevolgd om nog verder de diepte in te gaan met mijzelf. Deze week heeft zoveel voor mij gedaan. Ik zat met veel oud verdriet wat mij enorm beperkte in mijn dagelijks leven. Ik heb in deze week geleerd om te gaan met mijn verdriet. Ik heb geleerd er naar te kijken, met een liefdevolle houding, het er te laten zijn, i.p.v. mij er steeds tegen te willen verzetten of het weg te drukken. Het betekent dat ik er nu in mijn dagelijks leven minder last van heb en meer energie heb om weer dingen op te pakken.

Wat ik daarnaast heel bijzonder en fijn vond is om zo’n intense verbondenheid te voelen met een groep mensen die je eigenlijk nog helemaal niet kent. Hierdoor ervaar je veel steun van elkaar, je wordt gedragen door de groep.

Het vaste ritme van vroeg opstaan, gezond eten en geen afleiding van telefoon en televisie heeft mij erg goed gedaan.

Na de retraite heb ik nog een paar dagen in Malaga doorgebracht, zodat je niet direct de omschakeling hoeft te maken naar het ‘normale’ leven, zeker een aanrader!”

Jolanda Klaveringa

Jolanda kwam na een online-training Gezond Ziek Zijn voorjaar 2016 naar Spanje voor een retraite:

Als gevolg van een ziekte (hartfalen en ritmestoornissen) was de reis nogal een uitdaging voor me, maar iets zei me dat het nu tijd was om het te doen.

De week begon voor mij bij aankomst. Huilend en uitgeput van de reis kwam ik aan en werkt ik in een liefdevolle omhelzing opgevangen door Sietske. Ze is een brok liefde, aanmoediging en echt een gids in het gezond ziek zijn voor mij. Ik was op dat moment meer slachtoffer van mijn ziekte dan Jolanda. En uitgeput, dat ook.

Tijdens de eerste dagen was het pittig, Al die uren meditatie en de chi kung. Dat was even wennen en ook doorzetten. De stiltedagen begonnen al op de eerste dag en nu denk ik, dat is maar goed ook. Door de stilte en meditaties kwam er van alles  los. Inzichten kwamen langzaam naar boven. Vanaf de derde dat ontstond in mijn hoofd een waterig zonnetje. Rust kwam over me. Al mijn zintuigen stonden scherp. Kleuren zo prachtig en intens en ik voelde zoveel: verdriet, onmacht, berusting, een gevoel van vrijheid en later zo dankbaar.

Dankbaar omdat ik mezelf weer kon zien, voor wie ik echt ben. Jolanda,…helemaal in haar kracht, blij, gevuld met liefde,…en vol ideeën. Het stroomde door mijn lichaam en mijn geest.

That’ s my girl. En die ziekte,.. die was er ook, op haar rug, en die droeg ze met zorg. Ik krijg er nu weer  kippenvel van,…

En weet je wat echt bijzonder is: de ritmestoornissen die me zo geplaagd hebben de afgelopen maanden? Die zijn voor 80 % verdwenen, heel gek. Terwijl de arts zag geen mogelijkheden meer zag.

Ik heb ook het gevoel dat mijn kompas het weer doet. Mijn kompas wijst naar de toekomst en ik weet heel zeker wat ik wil doen met mijn toekomst. Dat is zo gaaf! Ik heb dat gemist.

Ik wil het allemaal stap voor stap leren. De tijd zegt me wel waar het nu tijd voor is.

Qua voeding is er ook echt wat veranderd. De behoeft aan snaaien en ongezond eten lijkt verdwenen. Dit geeft rust. Ik drink geen koffie en groene thee en wijn meer, merkte dat het me geen goed deed. Vooral heet water nu.

En mijn energie? Die stroomt. Door m mijn lichaam en ik voel me blij en sterk. Ik kan mezelf nu opladen, aan de stekker. Net als de mobiele telefoon.

En heel stiekem hoop ik dat het nog beter wordt en dat mijn hartziekte en de vermoeidheid misschien minder verbonden zijn met elkaar dan altijd gedacht is, door mij en de artsen.

En dit gaat dan alleen nog maar over mezelf,… er is nog zoveel meer moois te delen. De verbondenheid met de groep.
Heel bijzonder.

Het eten, echt heerlijk. De coachingsmommenten met Sietske, die vullen de retraite echt aan. Daardoor is het leereffect zoveel groter.

Echt een week om jezelf kado te geven!

Dank je wel Sietske! ik ben nog niet klaar met je. 🙂

liefs,

Jolanda.