Hoe vriendelijk ga jij met jezelf om?

Afgelopen week was ik met een groep op retraite hier in Spanje.
Het was een retraite speciaal voor mensen met gezondheidsklachten: Gezond Ziek Zijn.
Als je te maken hebt met ziekte of verdriet, is stilstaan bij hoe het nu is, niet altijd het eerste waar je zin in hebt.

Maar iedereen merkte, hoe prettig het is als je werkelijk als een allerbeste vriendin naar jezelf luistert en in dit moment aanwezig bent. Ook of juist als er nu pijn, moeheid of verdriet is.
Het betekent voor een moment het opgeven van verzet tegen onplezierige ervaringen.
Dit verzacht en maakte zelfcompassie voelbaar. Het helpt ook om een helderder beeld te krijgen van de realiteit en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Een van de deelnemers S. (Hoogleraar Rijksuniversiteit.Groningen) schreef:
“In feite heb ik nog nooit aan een cursus meegedaan, waaruit ik zoveel motivatie, passie en kracht en liefde voor mezelf heb mogen putten. Je hebt ons enorm veel geleerd en meegegeven. Ik hoop dat ik jouw lieve begeleiding nog eens mag vragen.”
“Ik hoef niet meer te vechten tegen mijn ziekte en ontdek dat progressieve ziektes toch ruimte laten voor verbetering, maar ook dat achteruitgang niet het einde van mijn mogelijkheden hoeft te betekenen.
“De chikung wil ik nog beter gaan leren, de meditatie is een bron van rust, energie en plezier. “